Rabu, 18 November 2009

Lawatan Menara KL SKJT (UPDATED)







Assalamualaikum w.b.t,






Gambar Ory yg tak High Quality~ :p



Cuti sekolah muncull! ;D Macam tahun lepas laa kan. Lepas scola cuti weyy. Dan, tahniah, congrats kepada KakAlya, KakMira, dan pelajar UPSR yg dapat 5A! Wahh tahun ni apsal ramai gila dapat 5A ekk? Scola pun dah ramai dah seratus lebih. Cikgu kata, tahun ni gempakk gila. Whaha.




Heh. Lama gila aku nak update fasal lawatan tempoh hari. 5 harii tak termasuk dengan hari Ahad ni laa. Kalau termasuk dah 6 hari dahh. Hampir lamaa lawatan neh. Wkakak.




Sebelum lawatan uh [ Isnin ], cikgu bagi taklimat. Nak bawak bawak barang, pakai baju apa, lagilagi dan lagilahh. Nak bawak bekal sendiri boleh okey takde masalah ;)




Aku biasa laa lagii! Bawakk la kamera! Weee~ =D Kalau aku bawak, first time bawak kamera sebab selama ni takpernah. Wahwah berani nak bawakk? tak heran la masa hari akhir sekolah kankan? Heh.


Ramai dowh yg nak bawak baju sejuk. Entah apa yg sejuknya aku tak tau. Haha. Ehh biasa kan. Dalam baskan sejuk kankan? Hehe.




Hari Tersebut, 17 November 2009, Selasa







Aku lepas sampai terus masuk kantin. ;D Sebab dah ramai dah murid2 SKJT yg masuk lawatan tunggu kat situ. Dah jadi rutian dahh. Lepas tu aku cari kawan aku. Wan, Izyan, Iman dan blabla. Sampai la aku jumpa diorang aku terus bukak kamera. Ramai bawak telefon bimbit deyy. Haha.




Nur Syahidah comel tembam






Alya







Wan Halimatul Arfah bt Mohd Nizlan. ahaha :p







Iman Farhani






Sakinah the ICT. Ehh ehh tangan sape yg rajin sangat tuh? :P






Dia dari jauh :D












Snap snap punya snap sampai la kawan aku kata,
" Eh kita ni belum pegi dah banyak tangkap gamba."
Hahaha. Pelikpelik. Tu laa. Aku sempat snap berapa orang kawan aku jee. Sebab yg lain dah aku tak tau kat mane. Wkekek :P







Busmate aku, Anis Farhanah




Cikgu dah buat pengumuman dahh. Pergi tapak perhimpunan sebab nanti nak start daa. Tapi lenguh doe. Nak kena tunggu lamalama. Heh. Okey la, buat pengetahuan korang, aku ni bas 1. Dulu aku bas 3 tapi cikgu tukar. Ramaii geng aku kat bas 3 uh! Wan Halimatul pun nak duduk sebelah aku dah tak jadi. Tapi takpelahh asalkannya dapat gi lawatan ;)





Destinasi pertama dekat kilang coklat. Persoalannya, kilang coklat mana aku singgah tu? HAHAAA~








Cuba teka kilang apa?



Aku pegi kilang coklat Beryl's laa kawankawan! :D




Terus ambik kamera pastu beratur. Masuk2 cam orang jakunn. Whaha. MMG! Sebab nilaa first time aku gi lawatan. Cakaplaa aku ni cam orang jakun sebab mmg punn! Wkakak. =P




Mulamula, tengok la slideshow yg diorang buat. Fasal coklat dan koko. Dari mana koko asalnya dan lagilagilahh. Tengok dalam masa 10 minit tu jee tak lama pun. =D


Masukk, dah bauu coklat dhhh! Wahh terujateruja. Amoi tu ade la bagi penerangan dari mana coklat bermula dan yg aku ingat, coklat ni dahulu minuman orang kaya-raya. Lepas tu tercetus la nak buat coklat plak.




Sampai la tengok cara pembungkusan, buat, bekukan coklat uh dan juall. Semuanya cam jakunn cakap 'sedapsedapsedap'. Hhhaa. Takk lenguhh sampai la ktorang turun bawah nak rasa coklat yg diorang buat. Lepas tu baru la bagi kitorang kebenaran nak beli. Aku cuma bawak dalam RM25 atau lebih camtu. Jadi, aku beli la coklat untuk adik aku yg laki ngan sorangg lagi tu. Lepas tu aku beli skotak lagii.




Huihh mesti tak bestkan kalau satu lawatan tkde benda yg takut2? Haha perkara ni dah jadi pengajaran bagi aku spaya jangan cuaii. Macamni,

Lepas aku pilih, aku bayarlah. MMG la lepas pilih bayar. Kamera aku masih lagi ada kat tangan aku. Lepas aku keluar je, terus aku ingat, 'Eh! Kamera akuuu!' Terus pusing. Baru je kakak tu nak buat perhatian sapa punya kamera aku dahh ambik. Haha. Fuuhhh! Serius takut gila masa tuh. Syukur sbab nasib baik aku sedar. Wuhwuhwuh.







Aku balik la kat bas aku balik. Sempat lagi aku snap coklat uhh tapi tak berapa jelas aaaa. Sorryy~ Hehe.

Dalam perjalanan nak gi Menara Kuala Lumpur tu, aku godek godek la kamera aku. Hmm, cadang nak buat video. Erkk KakAlya! Tak tiruuu ! Betulll! :S Tapi aku buat dalam 3 video jela. Malas nak buat banyak banyak.




Masa kat KL, Alhamdulillah sebab jalan tak jem sangat! Masa nak parking, sempat lagi kawan aku buat muka macam orangg tak penah pegi Menara KL. Sebenarnya aku punn terkejutt. Tapi control. Mhahaha :P



Masuk dalam, naik lift. Naik atass. Kawan aku dah sakit telinga dah. Cikgu aku cakap lahh telan air liur. Semua telan termasuk akuu. Tinggi uhh. =S




Dah sampai, terus lari keluar. Haha sape nak dalam lift tu lamalama?
Tengok dari tingkap, seriuss gayat! Erkkk.









Lepas buat checking checking, pergi la kedai cenderamata. Aku beli dompet keck untuk mak aku and then rantai huruf 'F' untuk aku. Aku tak beli banyak sangat. Sebab duit aku tinggal brapa je. =.=







Suhaila comei!


Snap snap la gambar dan buat video rakaman. =D Elehh berlakon macam pelancong laa plak :P













Jom! Cuti-cuti Malaysia! :D





Cikgu ngan kakak pengiring dah panggil mai dah. Naik bas. Semua orang lari sbab takut ketinggalan. Haha termasukla aku ngan busmate aku, Anis Farhanah. Anis plak beli rantai huruf 'A' untuk dia sendiri.











Pergi taman la plak nak makan. Makan tengahari!



Ada yg main main. Ada yg makan. Ada yg panjat sana sini. Hehh kanak kanak ribena la kan? Hahaha biasalah itu kami! :P


Setelah itu, kami pergi ke Planetarium. Ehh sebenarnya takda senarai untuk ke Planetarium. Tapi saja saja singgah sebab kalau terus gi Pusat Sains Negara jadi cam awal je kann?















Cikgu terchenta!! Kanan sekali n dua dari kanan yerp?


Aku masuk banyak snap gamba je. Memandangkan aku sorang je, aku takda kawan la nak temankan aku. Nak jadi model kepada gamba aku. Okey. Itulah jawapannya kepada gamba aku yg tak bermodel uh. =.=""
















Ni rumah ke bas?



Sekali lagi, kami menaiki bas untuk ke Masjid Negara untuk menunaikan sembahyang Zohor. ;) Lepas solat sempat lagi aku beli air tin tapi janjii, tak minum dalam bas. Ngeeh ngeeh.











Wargh akulah ikan sardin HAHA ye ke?







Erk. Erk. Terus laa gi Pusat Sains Negara iaitu destinasi terakhir kami. Ramai jugakk scola lain buat lawatan kat situ. Acik uh bagi penerangan dan boleh bersurai. Aku banyak ambik gamba je daripada baca baca baca. Whahaha adakah aku bercita cita ingin menjadi photographer? :P











Yaw, HAHA bagi penerangan. Berebut rebut ishishh.



Banyak la benda kat dalam uhh. Tapi aku tak boleh bayangkan kalau masa depan dah jadi macam cemerlang gila. CUBA korang bayangkan. Macamana kereta nak lalu daripada atas ke bawah? Maksud aku pusing laa macam bumi. Rumahrumah pun berpusing ikut bumi. Errrr...












Lepas tengok semua, ada la show daripada kakak abang kat tingkat bawah. ;D Kajian tentang sains sains sains. :) Tapi yg paling kitorang yg ber-euw euw tuh masa cecair apetah bila ditiup sama warna pasangan. Abang tuh pilih 1 lelaki 1 perempuan! Tapi sebenarnya abang tu gurau. Tu disebabkan ape tah aku pun tak tauu. Dah lupa dah.



Okey! Masa untuk membeli cenderahati lagi. Dalam kedai cenderahati tu, mmg penuh dan sesakk! Sampai nak keluar pun takboleh dahh. Ergh. Aku beli button badge ngan biskut je sebab duit aku bukannya banyak. :P



Masa untuk balikk ke SKJT! Fuhfuh fuh! =D Ktorang sampai dalam 5:00 setengah camtu laa sebab jalan pun tak jem. Balik balik hujann. :\ Tapi kan, lawatan kali ni nape tah mmg best. :D Pegi jalan jalan ngan kawan. Aku takpenah buat semua tuh. Hehe.


Itulah cerita daripada lawatan aku tadii. :) Minta maaf banyak banyak kalau ada yg sakit hati dengan entri ni. Sebenarnya aku takda niat nak sakitkan hati. :]




12 Selamat Membaca!12

17 ulasan:

nabilah berkata...

Panjangnya..;PP

Kilang coklat ! ? Nak coklat ! Nak coklat ! Nak coklat ! XD ehhh ? cenderahati ntuk nbilah x de ? wakakkaa ! XD yup ! tahun 2009 ...UPSR nye GEMPAKGILAGILAGILAGILA laa ! tpikan..nabilah nak taun 2010 Lagi GEMPAK ! GEMPAK starz ! ;DD

Farahani (: berkata...

Nabilahsiwon,


Haha coklat dah habis :P
Eh eh eh bolehhh :D

Haa kalau nak tahun depan UPSR gempak, kena baca buku =P

• Alya • berkata...

fuhh fuhh penat deh eden mmbaca :P

cpt2 ltak tau gambar2 + vid :D :D

Farahani (: berkata...

kakalya yg comell.

haha itu sudah pasti :P

pRiNcEsS yAnIe berkata...

Sy pown pena pegi kilang coklat tuh. Taon lepas kowt... Sedap kn coklat nye??

Farahani (: berkata...

Princess Yanie,


Owh :D Haah
mmg SEDAP
kalau dah cakap sedap nak buat macamana lagidaaa~ :P

Mie Syalala berkata...

Karangan mesti dapat A kan ? :)

Farahani (: berkata...

Kak Syud,


Ehh camna leh tau ni :P
Betulla A :)

Syaima' berkata...

seronok ye farah..

MeZ berkata...

Fuh... Habis gak baca.. panjang ya amat. bila jawab preksa sah leh dpt 2 helai kertas. ahaks..

Nak jadi photographer.. mez pun nak jadi gak.. ni dok kumpul duit nak beli camera dslr.. haha

Farahani (: berkata...

Syaima'

Hehe biasela
first time hangout ngun kawan
;p

Farahani (: berkata...

MeZ,


Hahaha err
mungkin entri raya ngun entri ni,
mana yg lebih panjangg?

hahaha harapnya cita2 mez dapat jadi kenyataan! amin!

• Alya • berkata...

ey cepat update gambar pulak :P

Izzati Hazwani berkata...

Ehh jadikan mmbacaaaaa , budaya kitaaaaaa !
*haa , kan kak wani da nyanyi

Farahani (: berkata...

kak alya,


haha saboo insyaAllah gamba ni update malam ni. sebab malangnya kamera tak idup2. ISH3. Sabaar ;p

Farahani (: berkata...

Kak Wani,


haha
Budi bhasa budaya kitaaa~~
baru je tengok iklan budi bahasa tadi ;p

MeZ berkata...

Haha.. Amin. :p